BLOG: Designweek Milaan 2018
De opvallendste trends op een rij.
Heb jij de Salone del Mobile dit jaar gemist? Architectenduo Lasut & Braun reisden eind april voor Shapes af naar Milaan en bezochten de designbeurs en de omliggende design ‘zones’ in de stad. Er was véél te zien, maar de meest opmerkelijke trends en highlights hebben ze voor jou op een rij gezet.
TREND 1. NOTHING NEW OR BEING RE-USED
De samenhang tussen het verleden, heden en de toekomst met al zijn wijsheden, vakmanschap en nieuwe technologieën waren een belangrijk onderwerp tijdens de designweek dit jaar. Er wordt kritischer gekeken naar het moderne maakproces van deze wereld en meer gekeken hoe bijvoorbeeld een afvalproduct als materiaal gebruikt kan worden en hoe bestaande objecten een herbestemming kunnen krijgen.
Nothing new was echt een thema tijdens de designweek en tevens de titel van de expositie van Lensvelt in Museao Diocesano. Hier werd een tegengeluid gegeven op de massaproductie en het verlies van waarde van een product, omdat men uit hebzucht onnodig keer op keer maar het nieuwste van het nieuwste wilt kopen. Gebruikt meubilair werd ingezet uit de collectie van Lensvelt en kreeg een herbestemming in diverse soms wat lugubere sculpturen en installaties geïnspireerd op Herbie Hancock's 'Rockit' muziekvideo.
Naast de expositie was er een grote bar “Bar Anne” initiatief van Space encounters met een indrukwekkende licht en sound show doormiddel van romaanse bogen van Childeren of the light.
In het district Ventura Centrale toonde Horgenglarus in samenwerking met Stephan Hürlemann de expositie “Giants with Dwarf” waarbij nieuwe objecten in de vorm van reuzen werden gecreëerd van oude collecties.
Dimore studio was op twee locaties actief met een Installatie Iconisch 20 eeuws design en op de tweede locatie; een installatie met producten uit de late 1800 en vroeg 1900 jaren met een herbestemming. Waarbij het terugvorderen van de glamour en kwaliteit uit deze tijd voorop stond.
Hay presenteerde samen met Sonos en WeWork 1500m2 in het historische Palazzo Clerici toekomstige woonscenario’s met de boodschap “Vier het verleden terwijl je evolueert voor de toekomst”.
TREND 2. DISCO FEVER
Een opvallende en uitbundige presentatie bereik je met Disco vibes. Een feestelijke thema met als doel mensen van alle rangen en standen aan te trekken in een dynamische omgeving. Geïnspireerd op de jaren 70 en 90, volledig in stijl met discoballen en te gekke patronen. Een visueel spektakel met glanzende en weerspiegelende materialen en kleurende verlichting. Alles mag en niks moet zo lang er maar vreugde en kleur van af straalt.
Een opvallende presentatie met dit thema was die van David Rockwell en 2x4 voor Surface magazine “The Diner”. Een restaurant met een feestelijke disco vibe in Amerikaanse stijl geïnspireerd op traditionele diners en weg restaurants in Amerika.
De disco vibes zijn ook gespot bij “Disco Gufram” . Het Italiaanse design merk presenteerde zijn nieuwe collectie in een eigen disco ruimte. Waarbij de bezoeker zich waande in de jaren 70, volledig in stijl met discoballen en te gekke patronen.
TREND 3. INTUITIVE TECHNOLOGIE
De hedendaagse ontwerper is ook een onderzoeker, vertaler, historicus en futurist. In een wereld waarbij wij in de greep zijn van marketing, design klassieker en nostalgie. Dit betekent dat trans-disciplinaire kennis steeds belangrijker wordt. We zien een verschuiving in beroepen waarbij het sociale aspect een steeds grotere rol speelt en communicatie, creativiteit, leergierigheid en aanpassingsvermogen steeds belangrijker worden. Technologie krijgt een assisterende functie die ons kan analyseren (algoritme), coachen en spiegelen.
Hier gaven UNStudio en Renault een interessante presentatie over tijdens het architecten ontbijt in Palazzo Masterly. UNStudio was tevens één van de FRAME award winners met hun stand op de beurs voor USM.
Lidewij Edelkoort bij Rosanna Orlandi presenteerde in samenwerking met Google en Kiki van Eijk
Softwear : “weefsel met een leefstijl”. Met op maat gemaakte karpetten met daarin technische gadgets en lifestyle objecten verwerkt.
TREND 4. SMALL-SMART LIVING
Leven op kleine schaal of op grote voet? Het leven en de ruimte in de stad wordt steeds beperkter gezien de status van de huizenmarkt. Om toch te kunnen voldoen aan de behoeftes van elk individu wordt er steeds meer geëxperimenteerd met zo efficiënt mogelijke compacte woonsituaties.
Door multifunctionele modules te creëren in diverse uitvoeringen afgestemd op de persoon ontstaat er een toekomstige visie op de urban lifestyle.
Een mooi voorbeeld gespot op de beurs binnen dit thema waren de “Micro home kitchens” door Sanwa een Japans merk. Alle keukens bestonden uit mini units geïnspireerd op kleine leefruimtes met een hoogwaardige design factor. Opvallend; een bureau van hooguit 1.50 meter breed met een verborgen keuken.
Door MINI-living in samenwerking met Studiomamma werd ook een fantastisch project getoond geïnspireerd op het stadsleven voor en door de bewoners in samenwerking met de architect. Er was een micro buurt te zien waarin zich verschillende modules bevonden afgestemd op de behoeften van de bewoner. Alle verschillende modules vormden een soort kleine community met een gezamenlijke ruimtes zoals de keuken en sportveld.
Containerwerk x friends kregen het voor elkaar om diverse gestapelde containers om te toveren tot een leefbare omgeving. Na het betreden van de eerste container verwachte je snel klaar te zijn, maar plots was daar nog een trap naar een volgende ruimte met weer een heel andere invulling en sfeer. Ook jonge ontwerpers laten zich inspireren door small living, student Olivier vrij van het HMC college maakte een indrukwekkende kast met als verborgen functie “het zitten”. Een ontwerp wat als een puzzel in elkaar te schuiven is en volledig aansluit bij het thema.
Deze blog is geschreven door Lasut & Braun in opdracht van Shapes. Interieurs vormen.
Beeld: Lasut & Braun.
Mei 2018