HERRIE IN DE HORECA

Hoe akoestische prestaties een restaurantervaring kunnen beïnvloeden

TIP: MELD JE AAN VOOR DE LEZING 'HERRIE IN DE HORECA' VAN AKOESTIEK SPECIALIST PASCAL VAN DORT (ROCKFON), DONDERDAG 21 SEPTEMBER


Krijg je een bittere nasmaak van een bezoek aan een restaurant waar zware basmuziek wordt afgespeeld? De wetenschap biedt daar misschien een verklaring voor. Wetenschappers ontdekken momenteel sterke verbanden tussen geluid en smaak. Dat betekent dat een avondje uit eten steeds minder alleen om eten draait.

De impact van geluid op smaak

De bittere smaak na het horen van lage noten is slechts één ontdekking die aantoont hoe geluid bepaalde smaken, texturen of smaakeigenschappen die we ervaren bij het eten, kan aantasten of beïnvloeden. De effecten van achtergrond- en omgevingsgeluid en andere geluiden op hoe ons eten smaakt, is een onderzoeksgebied waarin de afgelopen jaren enorme vooruitgang werd geboekt. Uit onderzoek is nu ook gebleken dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen het oor en de neus. Dat kan misschien verklaren hoe en waarom geluid een invloed heeft op wat we proeven. Bepaalde geluiden kunnen smaken verbeteren; zo kan klassieke muziek de gepercipieerde kwaliteit van eten en wijn verbeteren. Hoge muzieknoten kunnen dan weer de gepercipieerde zoetheid van voedsel doen toenemen. Geluid kan echter ook afbreuk doen aan de ervaring. Luid achtergrondgeluid kan een negatieve invloed hebben op hoe we smaak en textuur ervaren. Geluid kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Het beïnvloedt niet alleen hoe we dingen proeven en restaurants ervaren. Onderzoek toont nu aan dat geluid ook fungeert als een stressfactor en zelfs kan leiden tot te veel eten. Uit bevindingen van een vier jaar durende studie van het Karolinska-instituut in Zweden bleek het volgende: voor elke toename met 10 dB van het geluidsniveau van het wegverkeer, kon er een toename met 3 cm van de tailleomvang worden vastgesteld bij omwonenden blootgesteld aan het geluid. Bovendien hadden degenen die waren blootgesteld aan luid geluid van vliegtuigen gemiddeld een 6 cm grotere tailleomtrek. Achtergrondgeluid is ook een groot en toenemend probleem in restaurants, eethuizen en bars. Volgens een onderzoek van liefdadigheidsorganisatie Action for Hearing verliet bijna 80 % van bezoekers al eens een restaurant vanwege geluid. Bovendien bleek uit het onderzoek van de liefdadigheidsorganisatie dat 91 % van de mensen zei dat ze niet zouden terugkeren naar een locatie waar het geluidsniveau te hoog was. Bovendien vermeldden 9 op de 10 respondenten achtergrondgeluid als grootste probleem bij het uit eten gaan. Dit kan een impact hebben op ondernemingen: 35 % van de ondervraagden laat een beoordeling achter op websites zoals TripAdvisor na een etentje in een restaurant. In de helft van die beoordelingen worden hoge geluidsniveaus vermeld.

De akoestische uitdagingen voor restaurants

Een restaurant dat te kampen kreeg met de impact van geluid is Mikkeller Taipei. Dat is een populaire bar in de wijk Dadaocheng in Taipei. Mikkeller werd opgericht door twee amateurbrouwers: Mikkel, een leraar op de middelbare school, en Keller, een journalist. Het tweetal trachtte zijn huisbrouwsels te introduceren bij het publiek door er creatieve namen voor te bedenken en stripfiguren op de etiketten te zetten. Ze wilden ook mensen inspireren met nieuwe smaken. De Mikkeller-bar is licht, eenvoudig en nu ook stil. Als Deens merk kozen ze voor een interieur in een minimalistische, Scandinavische stijl. Mikkeller wou een comfortabele omgeving creëren, waar iedereen – van individuele klanten tot groepen – kan ontspannen, lekker bier drinken, boeken lezen of keuvelen met vrienden. Het akoestische ontwerpproces bleek echter moeilijk. Mikkeller werd zich pas bewust van de verschrikkelijk slechte akoestische omgeving tijdens de officieuze opening. De gasten konden immers de muziek niet horen, laat staan elkaar. Dat was net het tegenovergestelde van de omgeving die ze wilden creëren. Nu zijn ze echter de uitdaging aangegaan om akoestische oplossingen te plaatsen om aan hun behoeften te voldoen. Die moesten passen bij de algemene eenvoudige en lichte Scandinavische stijl. Bovendien moesten ze een strakke omgeving verschaffen voor de bar.

Het antwoord op de uitdaging

Mikkeller koos voor de akoestische eilandoplossing Rockfon Eclipse®, omwille van de flexibele en gemakkelijke plaatsing ervan. Ze konden de bestaande railverlichting behouden. Filamentlampen en panelen hielpen om de zichtbare airconditioner te verbergen. Een houtbewerker werd gevraagd een frame te maken voor de panelen. Die werden rechtstreeks op de muur geplaatst om de plafondhoogte te behouden en tot een esthetisch en stereoscopisch effect te komen. Gasten die terugkeerden naar de Mikkeller-bar na de officieuze opening, stonden te kijken van het effect van de installatie op de akoestische omgeving. De relaxte omgeving van de bar trekt nu gasten aan van over de hele wereld.


Dit is een artikel van Shapes Brand ROCKFON. Lees meer op http://www.rockfon.nl/inspiratie/campagnes/inspire !